Lipton, Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi

Lipton, Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi kapsamında Vodafone Türkiye işbirliğiyle hayata geçirilen tablet uygulamasının veritabanı yönetimi, uygulama bakım destek hizmetlerini ve projenin ikinci kapsamındaki ihtiyaçlar gelişen ihtiyaçlarını Biotekno’nun geliştirmiş olduğu Vodafone Mobil Form ürünü çözümlüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=JOU5YVxsEl0

Proje kapsamında, Karadeniz çayını gelecek nesillere aktarmak hedefiyle proje kapsamında 15 bin çiftçiye eğitim verildi. Yağmur Ormanları Birliği’nin de işbirliğiyle yürütülen projenin önemli adımlarından biri de denetim süreçlerinin dijitalize edilmesi ve sahadaki verilere anlık ulaşılabilmesiydi.

Geliştirilen tablet uygulaması ile kağıt üzerinde yürüttüğü denetim süreci, bütün veri toplama ve analiz süreçleri dijitalize ediliyor. Toprak numunesinin konulduğu poşetteki seri numarasının sisteme girilmesiyle, tarlanın GPS koordinatları, rakım, eğim ve yön bilgileri uygulama tarafından otomatik olarak merkezi yazılıma gönderiliyor. Lipton’a özel geliştirilen uygulama verinin anlık ve online akışını gerçekleştirdi. Uygulama, hasat dönemi dahil yılın 6 ayı aktif olarak kullanılıyor.

Biotekno’nun kurumsal servislerdeki deneyimi ile desteklenen servis ile, geliştirilen bir tablet uygulaması denetim ve arşiv sürecinde zamandan tasarruf edilirken veri girişlerindeki hata payı da önemli ölçüde azaldı. Kâgıt ortamından dijital ortama geçilmesi yaklaşık %20 oranında tasarruf sağlanıyor.